Danas su deca često prinuđena da rano uđu u svet obaveza, jer svi živimo ubrzano.

Čak i pre polaska u školu, još u predškolskom uzrastu za većinu dece završava se bezbrižan period ispunjen samo igrom. Zbog tempa koji nameće savremeni način života roditelji su potpuno rastrzani obavezama i većina se ne može posvetiti detetu u potpunosti. Današnja deca su izložena bujici informacija koje nisu u stanju da obrade i razumeju.

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dete. Roditelji upisuju dete na bezbroj aktivnosti, kako bi pratili tempo koji današnjica nameće. Deca pohađaju programe stranih jezika, sportske aktivnosti, škole muzike, škole crtanja… Vreme kada deca nisu u vrtiću ili školi je isplanirano, a deca preopterećena. Za jednog roditelja današnjice, jako je teško izboriti se za dragoceno slobodno vreme deteta, bez nametnutih obaveza i pružiti detetu malo mira u ovom ubrzanom svetu. Jedino tako će detinjstvo služiti svojoj svrsi i omogućiti detetu sigurno utočište za rast i razvoj.

Deca zaslužuju dan ili dva da se samo igraju, da ne moraju misliti na trening, na probu hora, na neku aktivnost posle vrtića ili škole. Igranje različitih igara sa vršnjacima pruža deci priliku da razviju veštine potrebne za sve vrste odnosa, od bliskih prijateljstava, do timskog rada u školi ili van nje. Kako bi igra sa vršnjacima bila dobra, deca moraju deliti ideje i slušati ideje drugih, ponekad slediti sebe, a ponekad praviti kompromise i slediti vođstvo drugih. Stvaranje ravnoteže između vanškolskih aktivnosti i slobodnog vremena učiniće dete sposobnim da u potpunosti učestvuje u obe vrste aktivnosti.

Deca moraju naučiti kako da upravljaju svojim vremenom i pronaći stvari u kojima zaista uživaju. Dok su deca manja roditelji bi trebali da pomognu deci u kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Decu treba podstaći da pronađu zabavu koja im prija. Igra, posebno u ranim godinama je važan deo razvoja koji se ponekad gura u stranu kako bi se napravilo mesta za više usmerenih aktivnosti. Otvorena igra pruža deci mogućnost da koriste svoje misli i ideje, da razvijaju i jačaju veštine u pregovaranju, kompromisu i deljenju u odnosima sa drugima. Samostalna igra pomaže deci da poboljšaju dijalog i sposobnost da se usredsrede, što će im biti od pomoći jednog dana za samostalno čitanje, pisanje, i još mnogo drugih zadataka koji će biti stavljeni pred njih.

Pred našom decom je ceo život i biće vremena za sve, osim da ponovo budu deca.