Nije lako biti dete u današnje vreme. Toliko veliki izbor igračaka, pa treba se tu odlučiti koju izabrati. Sa druge strane invazija crtanih filmova, ne mogu se ni ispratiti silni junaci sa malih ekrana.

Televizija nudi crtane filmove čak 24 časa dnevno. Pa sve one šarene reklame, koje više drže pažnju od samog crtanog filma. Te lepe, trepćuće reklame nude najmodernije igrice i igre, koje često prate ne samo crtane junake, već i epizode crtanog serijala. Neke igrice i igračke toliko privlače pažnju pa osvoje i same roditelje, koji kao kupujući deci u stvari kupuju za sebe novotarije.

O komjuteru, tabletima, smart telefonima suvišno je govoriti koliko su okupirali dečji svet. Isti ti crtani likovi-heroji iz crtanih filmova, preko serijala igračaka na razne teme, sada i u vidu igrica nude neke nove avanture sa svojim super tajnim moćima. Kad nestane internet, čini mi se da neka deca kao da ostaju bez vazduha. I onda proizilazi to da je današnje dete teško zabaviti, okupirati njegovu pažnju na malo duže, jer sve mora da bude poslednji model i to odmah.

A onda…

A onda se deci ponudi običan, beli papir od kojeg se pravi „pucaljka” i deca se čude i ne mogu da veruju da papir može da pukne. Sledeći korak je da traže i sami da nauče da naprave pucaljku. Vrlo često su nespretne te male ruke u pokušaju da savijaju papir po određenoj šemi. Bude tu nervoze, ponekad odustajanja, ali se uglavnom nekako sklopi na kraju ta prva pucaljka. Deca su oduševljena. Koliko dečaci, toliko i devojčice. Neverovatno im kako to tek tako od savijenog papira može da se napravi nešto i još da puca. Papir im zagolica maštu i počinju da uživaju praveći origami figurice od papira, svaki put tražeći sve teži zadatak. Pa se prave mace, kuce, slonići, lavovi, žabice, čaše, brodići…

Pored igri sa papirom, ima tu još dosta starih igara (sada već iz prošlog veka), koje deca sa oduševljenjem prihvataju. Mnoga deca su uskraćena za te „stare” igre. Dan im se svodi na sedenje ispred TV-a i kompjutera. Mišići se ne razvijaju, krivi se kičma, govor osiromašuje…

Treba ići u korak sa vremenom, ali strogo dozirano i da bude isklađeno sa uzrastom dece.

Mala deca treba da se razvijaju, ponuditi im aktivnosti i igre prilagođene njihovoj uzrasnoj dobi. Pre svega od prvih godina života, pokretne igre koje imaju značaj za fizičko vaspitanje, potom  stvaralačke igre u kojima do izražaja dolazi mašta, mišljenje i razvija se kreativnost,  igre sa pravilima, didaktičke igre i da ne zaboravim ,na kraju, narodne igre kako ih većina danas zove. Prisetite se zajedno sa svojim detetom svog detinjstva omiljenih junaka i igrica koje ste voleli. Vratite se zajedno sa svojim detetom u svet mašte i dopustite sebi da ponovo budete ono malo, nestašno dete, a vaše dete će sa oduševljenjem i bez imalo žaljenja napustiti TV, kompjuter i zajedno sa vama  uživati u čarima dečje igre.