Godine 1982,  prvi put je upotrebljen pojam ‘Indigo deca’ u knjizi „Razumevanje života putem boja“, metafizičarke Nency Ann Tappe. Ovaj izraz odnosi se na posebnu decu, rođenu 1970. godine i kasnije.

Osobine ove dece, kako neki veruju, su pre svega samopouzdanje i otresitost, koje deca nisu stekla niti naučila, već im je rođenjem garantovano. To se sve povezuje sa njihovim energetskim poljima, čakrama i aurama. Zbog svojih jakih energetskih polja, ta deca mogu imati čak i natprirodne moći. Od druge dece se razlikuju svojim držanjem, ponašanjem, stavovima, reakcijama i emocijama.

Mnogo je polemike vođeno oko postojanja indigo dece, međutim nikada ništa nije dokazano.

S druge strane, gledajući iz ugla psihologije, ponašanje dece koje odstupa od ponašanja njihovih vršnjaka, sebi  jedinstveno reagovanje u određenim situacijama i emotivno stanje deteta koje drugi ne mogu da kontrolišu može biti i pokazatelj deficita pažnje i hiperaktivnosti, odnosno ADHD-a.

Kada primete specifično ponašanje svoje dece, roditelji prvo pokušavaju da ga promene. Kasnije, oni traže pomoć stručnjaka, gde se obično i uspostavlja dijagnoza.

Vrlo je moguće da ovde govorimo upravo o toj istoj „posebnoj“ deci. Roditeljima je mnogo lakše da veruju u Indigo decu koja će promeniti svet svojim supermoćima i inteligencijom, nego da se suoče sa tim istim detetom kome su oni i više nego potrebni u svakom trenutku njihovog odrastanja.

Međutim, postoji još jedan obrazac u koji se uklpaju indigo deca sa svojim  „supermoćima“. Nazvala bih to Indigo odgajanjem i vaspitavanjem. Indigo vremenom.

Tamo vlada beskrupuloznost, postoji  gubitak moralnih i ljudskih vrednosti. Tamo je pojačan egocentrizam, novac je moć, nasilje način rešavanja problema… Tamo postoje deca koja imaju „problem sa autoritetima, sa nekontrolisanim tempom i nadmoćnim Egom”, po rečima S. Zohreh Kermani, autora knjige „Paganske porodične vrednosti” i dodaje da  su ta deca „idealni potomci paganskog roditelja: osetljiva, vidovita i psihički snažna”.

Međutim, autor dalje naglašava da temelj nije zasnovan na psihičkim osobinama i sposobnostima, već na želji roditelja, nadi i upornosti da dete izdvoje iz manje evoluirane mase.

Nažalost, sve je jasnije da postoje pagani indigo vremena. Ne dozvolimo da oni budu većina, ne dozvolimo da indigo vreme obeleži našu decu.

Indigo je lepa boja, ali vremena nisu takva.

 

Milica Vukotić Yildirim, dipl. psiholog