Deca obožavaju da budu u pokretu, skaču, trče, penju se, plešu… Fizička aktivnost pozitivno deluje na celokupni psihofizički rast i razvoj dece.

Ne postoji starosna granica za bavljenje fizičkim aktivnostima. Ona je preporučena svima i u svako doba. Deca je upražnjavaju kroz igru, a efekti su mnogostruki po očuvanje zdravlja i pravilan rast i razvoj. Navike stečene u ranom detinjstvu ostaju za ceo život. Kroz različite oblike igre deca uvežbavaju svoje motorne veštine na prirodan način koristeći kombinacije prirodnih oblika kretanja. Biti napolju za decu je jednako što i fizička aktivnost, a spoljašnje okruženje pruža neiscrpan broj mogućnosti za aktivnosti i slobodnu igru dece. Deca vide i koriste ono što im okruženje ponudi kao mogućnost za igru. Različita prirodna okruženja podstiču raznovrsnije kretanje, a na taj način i motorni razvoj kod dece.

Redovna fizička aktivnost doprinosi jačanju mišića, pravilnom rastu kostiju, podstiče pravilnu koordinaciju pokreta i pravilno držanje tela, razvija osećaj za ravnotežu i spretnost. Kretanje doprinosi jačanju imuniteta i štiti od viška kilograma. Za vreme fizičke aktivnosti ubrzava se i stimuliše pravilno disanje, veće količine kiseonika se unose u organizam, ubrzava se rad srca i poboljšava cirkulacija krvi u mozgu što omogućuje bolju i dužu koncentraciju, lakše savladavanje nametnutih zadataka, ubrzaniji proces razmišljanja i kombinatorike i lakše prihvatanje svake vrste izazova. Vežbanje tokom odrastanja, dok se mozak još razvija, menja mozak zajedno sa normalnim razvojnom promenama, što dovodi do toga da mozak bude sposobniji za učenje i memoriju.

Redovna fizička aktivnost najbolji je čuvar zdravlja. Kroz sport, igru i druge fizičke aktivnosti, deca stiču samopouzdanje, upoznaju prijatan osećaj uspeha i socijalizuju se. Fizičkom aktivnošću poboljšava se kondicija, brzina, fleksibilnost, koordinacija i snaga i izdržljivost. Kroz igru deca se oslobađaju od agresije i negativnih emocija na zdrav način.

Fizička aktivnost je sredstvo broj jedan za stvaranje zdravog načina života, a podariti deci zdrave navike u ranom detinjstvu je svakako od velikog značaja za njihov dalji život.