Postoji mnogo pozitivnih razloga zašto je dobro da deca odrastaju uz kućne ljubimce. Oni ih uče mnogim životnim veštinama, a uz to su i divni prijatelji.

Deca koja imaju kućne ljubimce vrlo rano nauče šta znači odgovornost i briga o drugima, a samim tim uče i brinuti o sebi. Družeći se sa svojim ljubimcima deca nauče da budu empatična, saosećajna. Uz ljubimca stiže i odgovornost, a uz obavljanje nekih dužnosti oko ljubimca deca grade sliku o sebi. Ako su nahranili ljubimca, očešljali ga, izveli u šetnju… uz pohvalu roditelja deca grade pozitivnu sliku o sebi i stiču samopouzdanje. Ljubimci takođe utiču i na to da deca budu smirenija i opuštenija, jer kada su tužna, ljuta ili uzrujana, najlakše se opuste uz svog ljubimca. On je uvek tu da sasluša, razume i uteši bez ijedne izgovorene reči, bez pitanja i pridika. On je tu da pruži podršku, bezuslovnu ljubav i utehu.

Odrastanje uz kućnog ljubimca razvija posvećenost kod dece. Deca brzo nauče da ljubimci nisu igračke koje se mogu ostaviti kada nam dosadi igra sa njima. Uče da je ljubimac obaveza, da on kao i svako biće traži brigu i posvećenost, i da se od njega ne može odustati.

Kućni ljubimci značajno utiču na celokupan dečiji razvoj. Uz kućnog ljubimca dete se priprema za stvarne životne situacije. Deca koja imaju kućnog ljubimca lakše prihvataju novu bebu u porodici, jer su uz svog ljubimca shvatili da novi član porodice nije konkurencija, već novi prijatelj o kome se treba brinuti dok ne poraste. Kada sa roditeljima vode ljubimce kod veterinara deca uče da lakše prihvataju situacije u kojima je neko bolestan ili povređen.

Deca koja imaju psa za kućnog ljubimca fizički su aktivnija u odnosu na svoje vršnjake, jer psi traže šetnju, istrčavanje i igru. Uz pse deca uče i o disciplini, jer štene se mora naučiti kako da bude poslušno i kako da se ponaša, a to će bitno uticati i na poslušnost deteta. I učenje je lakše uz psa, jer deca često gradivo čitaju na glas dok uče, a pas je odličan slušalac.

Život sa kućnim ljubimcem pruža mogućnost učenja odgovornosti i saosećanja, primanja bezuslovne ljubavi i sticanja znanja o životinjama.

Odrastanje uz kućnog ljubimca je jedan od najvećih darova koje roditelji mogu pokloniti svom detetu.