– Opameti se, čoveče!
– Kako?
– Pomoću hobija!

Tačno je da se hobiju okrećemo iz čistog zadovoljstva, uglavnom bez namere da se to vreme na bilo koji način isplati. Međutim, zašto da stvarno ne spojite lepo i korisno? Dozvolite sebi luksuz “gubljenja vremena” uz ove zabavne hobije, dobićete nešto što svi želimo – oštar i moćan um.

Svirajte!

Sve relevantne naučne studije potvrđuju da je jedan od najpouzdanijih načina da ubrzamo i razvijemo vijuge – savladavanje muziciranja na nekom instrumentu. Da i ne govorimo kako ćete uz pametniju glavu možda steći i taj privlačni razbarušeni šarm umetnika i buntovnika. Ne postoji ograničenje u godinama da biste muzicirali iz hobija: zašto ne naučite da stvarno odsvirate taj solo koji vam već 10 godina svira u glavi? Nemojte samo “Crni leptiru” i “Djevojko u sutonu tihom”, osim ako niste 16-godišnjak, zaljubljen, na ekskurziji. U tom slučaju, zašto čitate naš blog, mladiću? Trk po gitaru!

Igrajte se!

Enigmatika, rebusi, ukrštenice, sudoku, slagalice, kvizovi znanja, razne vrste igara koje vas teraju da razmrdate vijuge i razigrate sinapse, kao što su video igre. Da, da, dobro ste pročitali, video igre! Ipak, ne svaka i ne preterano. Kontraefekti su poznati – razvijanje zavisnosti i agresija, a sigurno ne želite da iz sobe izađete tek 2020. i to jako besni i naoružani. O enigmatici da ne govorimo preterano, glavolomke su rasprostranjeno i provereno sredstvo održavanja mentalne kondicije.

Vežbajte!

Znali su svašta ti stari Latini, pa su još onda uočili vezu između lepog, atletskog tela i superiornog duha – setite se one Juvenalove “U zdravom telu, zdrav duh”. Zaboravimo klišee o tupim snagatorima, ako trening postane deo vaše nedeljne rutine, uočićete sjajne efekte. Nauka je dokazala – redovnim i intenzivnim vežbanjem, moždane ćelije bivaju “zapljusnute” velikim količinama neurotrofnog moždanog faktora, BDNF proteina, zaduženog za prevenciju odumiranja moždanih ćelija, neurogenezu, popravljanje memorije, učenja, fokusa, koncentracije i razumevanja. Dakle, pamet u glavu i tegove u šake!

Čitajte!

Znamo, ova informacija je svečano otkrivanje rupe na saksiji, ali ne smemo da zaobiđemo sinonim za zabavnu aktivnost od koje postajemo pametni. Iako svi znamo koliko je čitanje korisno i zabavno, to radimo sve ređe. Čitanje zahteva dosta vremena, kao i potpuno “isključivanje” iz svega što se dešava oko vas, a to je sve teže, ako imamo u vidu užurban dnevni raspored modernog čoveka. Ipak, kada je reč o čitanju, poenta nije u gomilanju informacija i mehaničkom sakupljanju činjenica. Postaćete inteligentniji čitanjem bilo kakvog štiva, samo neka to bude što češće: razvićete bolje razumevanje procesa i uočavanje svih vrsta obrazaca; bolje ćete shvatati ljudske reakcije i odgovarati na njih, što je već oblast emocionalne inteligencije. Osim toga, čitanjem unapređujete za inteligenciju važnu sposobnost rešavanja problema, pa ćete, ako čitate dovoljno, jednog dana možda rešiti i problem nedostatka vremena za čitanje. Zapravo, čitanje ovog teksta vam može direktno pomoći u tome, jer ste ovim putem upravo saznali da možete da pročitate knjigu od 200 strana za svega par sati. I to tako da ne gubite ništa od doživljaja i razumevanja.

Zaintrigirani? Saznajte kako brzo i pametno čitati.

Svirajte!
Igrajte se!
Vežbajte!
Čitajte!

Jer um caruje, ali bez zdrave zabave i najveća carstva propadaju!