Papir je dobio ime po vodenoj biljci papirus, od koje su još stari Egipćani pravili listove po kojima su ispisivali hijeroglife.

Oni su srž biljke rezali na tanke listiće, potom su te listiće kvasili vodom, udarali čekićem i stavljali pod teg, a zatim sušili na suncu. Dobijene listove su lepili jedne do drugih i motali u rolne.

Postupak izrade papira kakav se danas koristi potiče od Kineza. Oni su od mlevenih biljaka pamuka, bambusa, konoplje i slame, kuvajući ih sa raznim lepljivim smolama pravili gustu kašu od koje su presovanjem dobijali papirne listove. Iz Kine se ova veština pravljenja papira prenela u Japan i Koreju.

Deo japanske tradicionalne umetnosti je i tehnika savijanja papira – origami. Ori na japanskom znači – savijanje, a gami – papir. Izrada origamija u Japanu prvobitno je imala versko obeležje, jer su se izrađivali razni oblici za ukrašavanje prostorija u vreme praznika. Tada su male figure origamija imale neko simboličko značenje i davale su se kao poklon najbližima. Danas se origami oblici u Japanu koriste za razne poruke, za izražavanje naklonosti, pažnje, ljubavi, a za decu predstavljaju omiljene igračke. Veština origamija se postepeno prenosila i u druge krajeve sveta, pa je tako stigla i do nas. Izrada i razumevanje origamija je odlična vežba za razvoj mišljenja. Bavljenje njime zahteva veliku spretnost, tačnost i preciznost. Takođe pruža i velike mogućnosti za izražavanje dečije kreativnosti i stvaralaštva.

Osluškujući dečije želje i interesovanja centar Pro-mens potrudio se da u novoj radionici „Origamika” koja će uskoro krenuti u papirnati svet mašte deci pruži priliku da uživaju u svom stvaralaštvu. Deca će imati priliku da uz pomoć predavača nauče kako da naprave razne oblike i figure iz mašte. Kao i u programu SuanPan mentalne aritmetike i vežbanjem origami tehnike aktiviraju se obe moždane hemisfere. Stimulišu se taktilne, motorne i vizuelne zone mozga, poboljšava se koordinacija oko – ruka i fina motorika. Razvija se mašta, strpljenje i kreativnost. Origami tehnika kod dece izaziva prijatno raspoloženje i zadovoljstvo, što utiče na jačanje samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Svi programi i radionice u centru Pro-mens pružaju deci mogućnost da kroz igru uplove u novi svet, da nauče da za svaki problem postoji rešenje, da budu sigurna u sebe i svoje odluke i da kroz život idu uzdignute glave uvek korak ispred sebe.