„Ništa nije vrednije od osmeha. Snažan je ko može da se smeje, da napusti sebe, da postane svetlost.“ – Frida Kahlo

Sigurna sam da svaki roditelj svome detetu želi da priušti  samo najbolje. Ali se postavlja pitanje, šta je zapravo to najbolje?

Najbolje što možemo dati svome detetu jeste kvalitetno vreme provedeno sa njime i naša potpuna prisutnost. Ako se prisetite svog detinjstva i najdražih dečijih uspomena, onda su to sigurno trenuci vezani za neku dragu osobu ili za neko mesto koje vas je ispunjavalo milinom i srećom. Od takvih trenutaka satkane su najlepše uspomene iz detinjstva koje na vašem licu naslikaju osmeh kada kod ih se prisetite.

Igrajte se!

Svaka vaša zajednička igra je dragocena i lekovita. U igri možete zajedno izmišljati pravila. Možete biti opušteni, maštoviti, luckasti…možete se smejati kao malo dete. Kao što se u proleće priroda ponovo budi, tako se u igri budi humor i veselje, i sve postaje lepše.

Osmesi su važni

Upravo je osmeh ono što svako dete čini detetom. Osmehivanje, smejuljenje, kikotanje, valjanje od smeha … jesu sastavni deo srećnog detinjstva. Nažalost, kada deca krenu u vrtić i školu, i kada počnu prve obaveze, ona postaju i ozbiljnija. Možete osetiti da imate sve manje vremena za grljenje i igranje, i da se manje smejete zajedno. Ovo je prilika da to popravite i nadoknadite. Smehom se možete boriti protiv stresa, može vas podmladiti i u svakom trenutku popraviti raspoloženje. Kada se smejemo, mišići se opuštaju, disanje postaje sporije i dublje, krvotok se puni kiseonikom. Sa svakim osmehom zapravo dobijamo novu injekciju sreće.

Da pukneš od smeha!

Organizujte vreme koje ćete provesti zajedno sa detetom gledajući neke smešne kratke filmove, pronađite  neku novu epizodu skrivene kamere ili  komediju koja je prilagođena njihovom uzrastu. Pustite muziku i đuskajte zajedno.

Odvojite svake nedelje vreme za jedan sat humora. Neka to bude vreme kada ste svi zajedno. U toku nedelje svako ima vremena da pripremi nešto što će druge da nasmeje. Ovo može biti neka smešna grimasa, imitacija ili neki novi vic. Ispričajte neku smešnu situaciju koja vam se dogodila. Možete snimati jedni druge u toku ovog zajedničkog druženja i nakon toga kasnije pregledavati ove snimke. Sve ovo može doneti dodatnu radost u vaš život. Što se više smejete, vi i vaše dete, izrađujete jače međusobne veze i stvarate i podstičete optimizam. Dete na ovaj način uči biti optimistično tako što pozitivnim razmišljanjem svara životni stav i naviku dobrog raspoloženja. A ovo je veoma dragoceno i korisno izgraditi.

Prviše pažnje i prisutnosti nikada neće razmaziti dete. Deca postaju razmažena kad zagrljaj i prisustvo zamenite poklonima. Dobar roditelj nije onaj koji pruža detetu savršen život, već koji uče dete kako da živi dobar i srećan život u ovom nesavršenom svetu.