Virus je među nama. Napada celo čovečanstvo. Svi smo svesni toga. Svi to osećamo. Svi smo sada pod velikim pritiskom.

Postavlja se pitanje, na koji način virus utiče na nas?

Naravno, pošto virus fizički narušava zdravstveno stanje, preporuka je ne izlaziti iz kuće, izolovati se što je više moguće i pridržavati se svih mera predostrožnosti. Mediji su preplavljeni savetima, preporukama i načinima da fizički zaštitimo i sebe i druge. Naše fizičko zdravlje i opstanak su sada u centru pažnje.

Međutim, šta se dešava sa našim mentalnim i emocionalnim stanjem? Odnosno, kakvog ste raspoloženja? Na kom nivou je vaša anksioznost? Na kom nivou je vaša uznemirenost, ili možda čak i bes? Na koji način se bavite svojim unutrašnjim stanjem, kako održavate unutrašnji mir? Da li se borite da zadržite neku pozitivnost u celoj ovoj negativnoj situaciji?

Činjenica je da većina ljudi trenutno oseća strah. To je u ljudskoj prirodi. Velika opasnost po život vreba napolju. Ljudski mozak je mehanizam koji se zasniva na obezbeđenju opstanka i njegov je zadatak da vas upozorava na opasnosti koje taj opstanak ugrožavaju.

Vaš unutrašnji glas viče: „Opasnost na pomolu! Mogu da se razbolim! Mogu da umrem! Moji voljeni mogu da umru! Ekonomija će se srušiti, mogu sve da izgubim! Kako ću da plaćam rate kredita? Šta će biti sa mojom hipotekom? Šta ako ostanemo bez hrane? Šta ako moram da otkažem uplaćeno putovanje?”

Treba imati na umu da je definicija straha ’naslućivanje bola’. Kada se dešava to ’naslućivanje’? U budućnosti. Budućnost, međutim, ne postoji u ovom sadašnjem trenutku. Ona postoji samo u našoj glavi. Shodno tome, strah postoji samo u našoj glavi.

Da li dopuštate strahu da pobedi svakog dana? Da li vam je strah potpuno uništio unutrašnji mir? Da li je strah smrvio svako vaše pozitivno osećanje? Da li dozvoljavate da vam negativna osećanja dominiraju u raspoloženju i životu?

Danas se suočavamo sa dva neprijatelja, dva virusa- jedan se zove ‘Corona’, a drugi je naš strah. Naše misli su trenutno preokupirane strahom, negativnošću i navikom da smo stalno na oprezu od onoga što bi moglo da krene naopako. Trenutno, naš život je otrovan porukama koje nam šalje sopstveni mozak.

Lako je biti srećan, miran i pozitivan kada se sve odvija po planu, kada je sve onako kako treba i kada radimo ono što želimo. Međutim, kada se desi nešto van naše kontrole, kada se ništa ne odvija po planu, kada ništa nije onako kako treba i kada ne možemo da radimo ono što želimo, šta onda? Onda se vidi ko je koliko jak, jer „na muci se poznaju junaci”.

Sada smo svi ‘na muci’, svi smo u ‘istom sosu’. Da li ćete glavu držati iznad površine ili ćete dopustiti da potonete u strah i negativnost?

Vreme je da vežbamo i jačamo. Teško je sprečiti negativne misli da uđu u naš mozak, ali mi imamo IZBOR koje od njih ćemo negovati i hraniti, a koje ćemo se potruditi da oteramo. Da bismo sačuvali mentalno zdravlje i pribranost u vreme krize, bila ona ogromna kao ova, ili mala, sami moramo da svesno donesemo odluku i oteramo otrovne misli.

Kako?

Ovako, u pet koraka!

1. korak: SVESNOST
Obratite pažnju na svoja osećanja u sadašnjem trenutku. Obratite pažnju na to da li i u najmanjoj meri osećate anksioznost, uznemirenost, stres ili strah.

2. korak: PREPOZNAVANJE
Pokušajte da razumete da vaša osećanja prvenstveno dolaze od vaših misli i zapitajte se: „Koja moja trenutna misao u glavi proizvodi ovaj osećaj?”

3. korak: PRIHVATANJE
Prihvatite da vaš mozak samo ‘radi svoj posao’, a to je da vas zaštiti (u ovom slučaju, da vas prezaštiti) i zahvalite mu se na tome: „Hvala na infomacijama.”

4. korak: UBEĐIVANJE
Ubedite svoj mozak, čiji se rad inače zasniva na strahu, da će sve biti u redu.

5. korak: POVRATAK
Vratite se u sadašnji trenutak i usmerite svu svoju pažnju na to što radite u datom trenutnku. Sadašnji trenutak treba da bude vaše središte, vaš centar pažnje. Taj sadašnji trenutak je vaše jedino utočište od haosa koji se odvija u glavi.

Na svima nama je da se zaštitimo od oba virusa. Ono što možemo da uradimo je da poštujemo zvanične savete i preporuke stručnjaka i ostanemo kod kuće. To nema veze sa strahom, to je ono što možemo i moramo da uradimo. To znači da ‘radimo pravu stvar’. A, tu ‘pravu stvar’ možemo da radimo i uz pozitivan i miran stav.

Svako od nas želi da bude srećan. Naša sreća se ne zasniva na završetku vanrednog stanja zbog Corona virusa. Ona se zasniva na tome kako organizujemo svoje misli.

Sreća se ne zasniva na bilo kakvoj spoljnoj situaciji ili okolnostima. Sreća se zasniva na tome kako gledamo na svoj unutrašnji i spoljašnji svet. Ona se zasniva na načinu našeg razmimšljanja.

Kormilo je u našim rukama. Kontrolišimo svoje misli, ne dopustimo da nama vladaju strah i negativnost, čak i u ovakvoj situaciji.

Iskoristimo ovaj period za vežbu, vežbajmo sebe u ovoj trenutnoj situaciji. Vežbajmo uz trenutne prepreke i ograničenja. Ako ostanemo pribrani i pobedimo ‘negativnog’ sebe u ovom trenutku, uspećemo u svakom trenutku, u bilo kojoj drugoj situaciji. Upotrebimo ovo vreme kao prednost i lični trening.

Vežbajmo da budemo srećni i pribrani. Vreme kreće sad!

Uvek uz vas i vašu decu,
PRO-MENS